Beneficiile colagenului pentru piele

Beneficiile colagenului

Colagenul este o proteină structurală care se găsește în piele, tendoane, ligamente și oase. Se crede că joacă un rol în repararea țesuturilor, migrarea celulelor și răspunsul imunitar al organismului. Oferă pielii tale „săritura” tinerească și, de asemenea, oferă sprijin tendoanelor, mușchilor și altor organe. Pe măsură ce îmbătrânim, producția noastră naturală de colagen încetinește. Acesta este momentul în care suplimentele de colagen sunt adesea introduse pe piață cu pretenții de reducere a ridurilor și chiar de inversare a îmbătrânirii pielii. În timp ce aceste afirmații pot suna puțin extreme, un număr tot mai mare de studii clinice arată că nivelurile crescute de colagen sunt capabile să îmbunătățească elasticitatea pielii, să reducă liniile fine și ridurile și să mărească netezimea.

Obținerea tipului potrivit de colagen este esențială. Este important de reținut că nu toate produsele de colagen sunt create la fel, iar unele pot fi de origine animală, ceea ce nu este ideal pentru mulți oameni, în special pentru cei cu alergii sau preferințe alimentare. Alternative pe bază de plante sunt disponibile pentru cei care doresc să evite proteinele animale, cum ar fi acidul hialuronic sau condroitina.

Există mai multe tipuri de colagen în corpul uman, dar colagenul de tip 1 este responsabil pentru cea mai mare parte din aprovizionarea noastră. Se găsește în derma pielii, dându-i elasticitatea și rezistența la întindere. De asemenea, este folosit pentru a forma tendoane, cartilaj și oase din corpul nostru.

beneficiile colagenului pentru piele

Celălalt colagen major este colagenul de tip 2, care se găsește în tendoane și articulații. Acest tip de colagen este mai puțin flexibil decât colagenul de tip 1, dar poate rezista totuși la stres. În cazul pielii noastre, colagenul de tip 2 ajută la conferirea pielii noastre de structura și elasticitatea.

Beneficiile colagenului pentru piele

Pe lângă reducerea aspectului liniilor fine și al ridurilor, ambele tipuri de colagen ne ajută să ne menținem pielea hidratată și hidratată. De fapt, un studiu a arătat că consumul zilnic a 2,5-5 grame de hidrolizat de colagen timp de opt săptămâni a îmbunătățit elasticitatea pielii și pierderea de apă transepidermică (uscăciune).

O dietă sănătoasă, bogată în nutrienți precum vitamina C, mangan, cupru, prolină și zinc, poate promova în mod natural formarea propriului colagen. Alimentele bogate în proteine, cum ar fi carnea și peștele, lactatele, ouăle, fasolea, nucile și semințele pot furniza aminoacizii necesari pentru producerea de colagen.

Când este consumat pe cale orală, colagenul poate fi absorbit mult mai ușor decât colagenul aplicat local. Acest lucru se datorează greutății sale moleculare mai mici. Un studiu a constatat că, atunci când șoarecii au fost hrăniți cu hidrolizat de colagen timp de o lună și jumătate, hidratarea pielii a fost semnificativ îmbunătățită.

Celebrități precum Jennifer Aniston au susținut colagenul și multe companii comercializează produse cu pretenția că pot ajuta la reducerea ridurilor sau chiar la inversarea semnelor îmbătrânirii. Cu toate acestea, este important să ne amintim că cel mai bun mod de a stimula colagenul este o dietă sănătoasă echilibrată și obiceiuri bune de îngrijire a pielii. Aceasta include evitarea prea mult soare și purtarea de protecție solară ori de câte ori este posibil. În plus, alegerea unui produs care nu conține ingrediente artificiale este întotdeauna de preferat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *